top of page

Stad van de Toekomst

Vijf jaar na zijn eerste boek over het verleden van Amsterdam Zuidoost kon Daan Dekker de archieven links laten liggen en ging hij aan de slag met de toekomst van Zuidoost. Hij focuste zich op de actuele plannen en op de woorden van de directe betrokkenen.

Graphic Design,

2022

Voor zijn nieuwe boek ‘Stad van de Toekomst – Zuidoost 2040’ interviewde hij  ruim vijftig mensen. Mensen die hij onderverdeelde in vier partijen: de regisseur, de vormgevers, de sleutelfiguren en het sociale weefsel. Samen vertellen zij hun eigen verhaal over de huidige ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost. Volgens de schrijver moet Stad van de Toekomst – Zuidoost 2040 het gesprek over de toekomst van Zuidoost verder op gang brengen. ‘Een ontwikkeling waar we middenin zitten en waar iedereen aan mee kan doen.’


Op 13 december 2016, precies vijftig jaar nadat de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall de eerste Bijlmerpaal in de grond had geslagen, dacht ik op gepaste wijze afscheid te nemen van Amsterdam Zuidoost. Oma Ietje, het café naast metrohalte Bullewijk, was tot de nok toe gevuld met genodigden. Corona bestond nog niet en de anderhalve meter-regel moest nog worden uitgevonden. De kinderen van Bijlmerbouwmeester Siegfried Nassuth waren er, voormalig leden van Siegfrieds ontwerpteam, (oud-)bewoners van de Bijlmer, familie en vrienden – ze stonden schouder aan schouder en zagen hoe ik het eerste exemplaar van De betonnen droom aan wijlen burgemeester Eberhard van der Laan overhandigde. Ruim twee jaar had ik me vastgebeten in de geschiedenis van de Bijlmer en het leven van Nassuth. Nu kon ik het verhaal loslaten, mijn boek ging de wereld in. 


bottom of page