top of page

RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ, de Decembermoorden herdacht

Recht en waarheid maken vrij vertelt een verhaal dat niet vergeten mag worden. Op 8 december 1982 zijn in Suriname vijftien mannen vermoord door het toenmalige militaire regime onder leiding van Desi Bouterse. Sindsdien zijn de slachtoffers elk jaar, in Suriname en in Nederland, herdacht en elk jaar klonk de schreeuw om gerechtigheid. 37 jaar lang. Tot op 29 november 2019 drie vrouwelijke rechters van de Surinaamse Krijgsraad in Paramaribo twintig jaar celstraf oplegden aan de hoofdverdachte. De herdenkingsbijeenkomsten op 8 december 2019 stonden dan ook in het teken van opluchting en blijdschap dat er eindelijk recht was gesproken. 

2020

Recht en waarheid maken vrij, de Decembermoorden herdacht is de weerslag van deze historische bijeenkomsten in Amsterdam en Paramaribo. Het bevat de speeches die op deze avond werden gehouden door zestien prominenten (onder anderen Femke Halsema, Gerard Spong en Denise Jannah) plus een samenvatting van het uitgesproken vonnis. 


Journalist Noraly Beyer schreef over elk slachtoffer een korte biografie aangevuld met getuigenissen van de directe nabestaanden. Zo wordt niet alleen hun aanhoudend verdriet inzichtelijk. Ook wordt de recente geschiedenis van Suriname in leven gehouden.

Kunstenaar Raul Balai levert in beeld twee bijdragen. De serie ‘Sranan libre’ toont vijftien huizen; de locaties waarvandaan de mannen zijn weggevoerd. Zijn graphic novel met de titel 5°43’55.8″N 55°12’47.8″W biedt een meer persoonlijke verhaallijn. Het is een verstild beeldverhaal over de plek waar je thuishoort of waar je wordt gemist.


Colofon

© 2020 ROSE stories


Beeldmateriaal

Raul Balai - serie 15 huizen: Sranan Libre

Kenneth E. Beeker (b'ker) - portretten: De intellectuele onthoofding van Suriname


Redactie en Productie

Annet Zondervan


Eindredactie

Donja Odijk


Ontwerp

Vinger.nl:

grafische vormgeving - Jeffrey Croese, Sara Mattens

illustraties bij ‘Woorden gesproken’ en ‘Het Vonnis’ - Eduard van Rijn, Mick La Rock


Drukwerk

Tuijtel 

Met veel dank aan

Alle nabestaanden die hun getuigenis hebben willen delen

Alle sprekers voor het delen van hun toespraken

Alle oud-medewerkers van de Caraïbische afdeling, Radio Nederland Wereldomroep

Gemeente Amsterdam voor een financiële bijdrage

Alle gevers aan de crowdfunding van Voordekunst


Ook veel dank aanJessica Dikmoet, Lydia Emanuels, Biemla Gajadin, Romeo Hoost, Rudi Jessurun,Jean van Lingen, Joost Prinsen, Luzmila Samson, Gerard Spong, Stichting Julius Leeft


ISBN: 9789083063645

Nur: 401

1e druk december 2020 

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van ROSE stories.

 

ROSE stories

Beethovenstraat 32-1 | 1077 JH Amsterdam | info@rosestories.nl | www.rosestories.nl

bottom of page